Hem Bodrum‘a yakın olsun, hem de dışında olsun ama da köy olsun. Bir de pırıl pırıl denizi olsun, tek katlı evimin bahçesinde kahvemi yudumlayabileyim başka bir şey istemem, diyecek kadar hayatın cömert olduğunu düşünüyorsanız haklısınız. 🙂 Kızılağaç Yalıçiftlik‘de yaşam tam olarak böyle bir yer.
O zaman sıkı bir inceleme yazısına hazır olun, dört bir yanını birlikte gezeceğiz gitmediğimiz deniz, gitmediğimiz kahvehane, gitmediğimiz köy kalmayacak. Yalıçiftlik yazısı başlıyorr..
Bodrum’da yaşayanlar dahi bu bölgeyi çok iyi bilmiyor aslında bu yazı içinde hiç bilmedikleri cennet koyları görecekler Yalıçiftlik’in.
Yalıçiftlik ile Bodrum birbirine çok yakın. Hele ki Kızılağaç Bodrum‘dan çıkıp yokuşu tırmandıktan sonra 5 dakika. Bodrum ile Yalıçiftliği ayıran yüksekçe bir tepe var sadece.
Kızılağaç ve Yalıçiftlik’e Nasıl Gidilir?
Bodrum‘dan çıkarken sağ tarafa ayrılan ve çam ağaçları arasında kaybolan bir yol göreceksiniz işte oradan gidiliyor. Yolu asfalt ve gayet güzel. Önce Kızılağaç Köyü‘ne geliyorsunuz. Bildiğiniz köy inekler var, süt kooperetifi var, kahvesi var, tarlaları var.
1.000 TL’den başlayan köy evleri son zamanlarda köylünün durumu farkına varması ve yeni evler yapılması ile 1.400 TL’ye kadar çıkmış durumda.
Ancak bahçeli bir köy evinde 1.000 TL’ye oturabilir sırtınızı çam ormanına verip elinizde kahveniz ile hamağınızda kitap okuyabilirsiniz. Hem de Bodrum merkeze 10 dakika uzaklıkta bile değil.
Neler Yapılır
Bu bölge Bodrum’un eski geleneklerinin de sürdürüldüğü güzel bir bölge. Mandalina yetiştirmeye devam edenler var zeytin yetiştiren Ege köylüsü de var. Çok tasvip etmesem de gelenek ve kültür mirası olarak devam eden deve güreşleri de şenliklerle sonbahar da burada yapılıyor.
Kızılağaç’da Bodrum şarabı üretilmekte şarap tutkunları merak edebilir. Asıl motorsiklet tutkunarının uğrak yeri Kızılağaç. Ancak Harley tarzı yada Chaper tarzı motorlar değil Cross motor. Kızılağaçta cross motor yarışları için güzel bir parkur var ve yarışlar düzenleniyor.
Bodrum Pazarları
Kızılağaç’da da Yalıçiftlik’te de iki ayrı köy pazarı kuruluyor mutlaka gitmelisiniz. Yazarken aklıma geldi aslında her köy de her semt de bir pazar kuruluyor ve ben hepsini zdim ve fotoğrafladım sayılır. Yakın zaman da bir Bodrum semt pazarları yazısı yazmanın vakti gelmiş o halde.
Yalıçiftlik’e Doğru
Daha önce ki yazılarımda bahsetmiştim Bodrum’lular denize yakın yerlere yalı diyor. Bitez Yalısı, Ortakent Yahşi Yalısı semt olaraku şekilde oluşmuş. Ancak dışardan gelenler çok bilmior ama Gümüşlük’de, Yalıkavak’da yalı tabiri kullanılıyor. İşte Yalıçiftlik başında ki yalı da bu yalı yani denize yakın anlamına geliyor. Aslın köyün ismi Çiftlik Köy.
Tarihi Bir Bölge
Bodrum’un her yeri gibi burası da tarihi bir yaşam alanına ev sahipliği yapıyor. Syangela antik kenti Pınardağ‘da bulunan Alaz Zeytin Köyü‘nde. Ancak kalıntılar bu güne ulaşmamış yada çok az ulaşmış. Yine de tarih sevenlerin gitmesi gereken bir yer.
Yalıçiftlik Koyları ve Denizi
Çiftlik Köy’de Kızılağaç‘da yaşamak için bence harikulade yerler. Tam köy özellikleri taşımak ile birlikte Bodrum’a çok yakınlar. Ancak bu bölgenin şüphesiz turistik yanı da var. Hatta İstanbul’un haftasonu kaçamak yerleri olduğu gibi Bodrum’un da haftasonu tatilcileri vardır. Ve işte burası o meraklı tatilciler için cennet gibidir. Yalnız İstanbul günübirlikçileri ile karıştırmayın. Bodrum‘lular doğaya saygılı ve sonsuz sevgisi olan bir halktır. En azından büyük bölümü. Tabi Cennet Koyu gibi dünyanın en güzel doğal coğrafyasını çöplüğe çeviren insanlar hiç yok diyemem.
Kempiski otelin bulunduğu, Ağaoğlu‘nun dikenli tellerle çevirdiği ancak aslen halka ait olan Kızılağaç Plajı muhteşem bir doğaya sahiptir. Yakın zaman da halkın girmesi eminim engellenecektir ancak şuan bunu başaramadılar. Geren kkoyu az ileri de yine muhteşem denizi ve uzun sahili ile sizi bekliyor.
Kargıcak Koyu
Asıl tabiat ananın koynuna saklanmış yer ise Kargıcak koyudur. Biz Kargıcak koyunda kamp kurduk bir kaç arkadaşım ile birlikte. Kargıcak koyunu bulmak için önce Çiftlik Köy‘e gidiyorsunuz köy de ilerlerken şimdi yavaşlayın çünkü gözleriniz son depremde çatlamış su sarnıcını aramalı. Köyün merkezine geldiğinizde solda göreceksiniz. Karşısında ki sokağa girip ikinci sağa girmelisiniz O yol sizi çok zorlayacak ama sonunda Kargıcak Koyu’na ulaştıracak.
Çukurgöl Yaylası
Eğer ruh halinizi değiştirmek istiyorsanız size Çukurgöl Yaylasını öneriyorum. Çiftlik Köy’ün içinde sağa ayrılan yolu takip ediyorsunuz. Köy yolu stabilize yola dönüşüyor ve yaklaşık 20 dakika boyunca tırmanıyorsunuz. Sonunda içinde köy okulu, çocuk parkı ve 20-30 haneden oluşan bir yayla köyüne ulaşıyorsunuz. Mutlaka gidin ve arabanızı bir yere çekip eliniz de fotoğraf makinesi ile dolaşın.
Son Söz
Evet son olarak şunu söylemek istiyorum, ben yakın zaman da işler iyice kontrolden çıkmadan Yalıçiftlik çevresinde bir köy evi alarak Bodrum‘a iyiden iyiye kök salmayı planlıyorum. Bodrum ve çevresinde 50’ye yakın köy var ve ben bunların yarısından çoğunu gezdim. İnanın şimdiye kadar Mumcular dışında burada yaşamam dediğim bir yer olmadı.
Neden mumcu larda yaşamam demişsiniz biz mumcu larda kalıcaz bodrumu gezicez neler tavsiye Edersiniz
[…] doğa ile iç içe sakin bir tatil istiyorsanız Yalıçiftlik ve Mazı tarafında tatilinizi yapmanız harikulade olur. Benim için gizli koylar, trekking […]
Bence on numara beş yıldız bir yer hizmet dahil olmak üzere yeri ve mekan şahane bir yer herkese tavsiye ederim fiyatlarıda çok uygun
Sende para çok galiba admin😉Mumcular gayet iyi bir yer ,hem bizim bütçemize de uygun.inşallah bi gün ben de zengin olurum da o dediğn yerlere tapınırım 😉
Admin yazdıklarıyla sadece bir tanitim ve fikrini belirtiyor. Anlamak için illa zengin olmak gerekmiyor. Biraz muhakeme yeterli sanırım.