İncirliin Mağarası, Uyku Vadisi ve Gökçeler Kanyonu

2
7781
gökçeler kanyonu

Bodrum’da gezilecek yakın yerler, yazıları başlamadan önce Uyku Vadisi’nde ki Gökçeler Kanyonu ve İncirliin Mağarası hep yazmak istedim. Çünkü en az beş kez gittim ve her seferinde büyülendim. Arkadaşlarımı götürdüm, tek başıma gittim, bazen mağaraya değil sadece uyku vadisinde yürümek için gittim. Benim için özel ve kendimi doğanın eşsiz senfonisi eşliğinde dinleme yerim.

uyku-vadisi

Uyku Vadisi Gökçeler Kanyonu
İncirliin Mağarası Nerede?

Bodrum’dan Milas’a giderken havalimanını geçer geçmez sağa doğru ayrılıyor yol. Tabelasında da Uyku Vadisi ve İncirliin Mağarası yazıyor zaten. Önce bir köyden geçiyorsunuz. Unutmayın bu köy alış veriş yapmak için bakkal bulabileceğiniz son yer. Ancak yine de vadiye ulaştığınızda, tepede yemek yiyebileceğiniz ve bir şeyler içebileceğiniz muhteşem manzaralı bir tesis bulunuyor.

Ağaçlıhöyük’e doğru köyü geçip yola devam ettiğinizde iki dağ sizi adeta koynuna alıyor ve harikulade ağaçlarla bezenmiş bir orman yolundan kıvrıla kıvrıla devam ediyorsunuz.
Uyku vadisine ulaşmanız yarım saatinizi almıyor. Vadinin hakim noktasına kurulmuş Kanyon Teras Kafe sizi karşılıyor. Aracınızı park edebileceğiniz ücretsiz bir otopark dahi var. Bulunduğunuz dağ ve kanyonun diğer tarafındaki dağın ismi Manastır Dağı bu sırada.

incirliin mağarası

Gezi Rotası

İlk defa geliyorsanız mutlaka kafenin balkonundan harika kanyon panoramasını bir görün. Hatta oturup bir çay yada kahve yudumlayın. Kahvaltısı da harika.

İncirliin Mağarası

Benim tercihim önce mağaraya gitmek. Temmuz ayında dahi gitseniz üzerinize bir şeyler alın. Astım ve Koah hastaları da dikkat etsin. Bazı gidenler o kadar da serin değil içerisi diyorlar ancak yazın terledikten sonra girdiğiniz de bence gayet serin oluyor. Keza İncirlin Mağarası’nın içi her daim serin ve rutubetli. Yaklaşık 20 dakikalık iniş yolu ile mağaraya ulaşıyorsunuz. Bu yüzden spor ayakkabı giymenizi tavsiye ederim. Giriş Milas Belediyesi tarafından ücretlendirilmiş ve yanınızda mutlaka size bir rehber eşlik ediyor.

İncirliin Mağarası toplam 350 metre bunun 150 metresini rehber eşliğinde gezebiliyorsunuz. Diğer bölümler için ise özel izinler alınması gerekiyor şuan için. Mağaranın en alt ve en üst bölümleri arasında ki mesafe 30 metrenin üzerindedir. Zaman zaman tavan yüksekliği derinlerde 20 metreyi buluyor.

Sarkıtların ve dikitlerin oluşturduğu mineralli jeolojik oluşumlar gözalıcı. Sıcaklık yaz ve kış değişmeksizin 17 derece nem oranı %85 seviyelerindeymiş. Yine içerde bol bol yarasa görmeniz mümkün. Ayrıca İncirliin Mağarası’nın sadece 10 yıl önce bulunduğunu ve I.Derece Arkeolojik ve I.Derece Doğal Sit alanı sayıldığını söylemek isterim.

Gökçeler Kanyonu

Evet İncirliin Mağarası’ndan çıkınca sağ taraftan 40 metrelik yürüyüş ile Uyku Vadisi’nin tabanına ulaşıyorsunuz. Bu sırada teknik bir bilgi vermek istiyorum. Bölgenin iki ismi var Uyku Vadisi ve Gökçeler Kanyonu. Bunun sebebi genç vadilere yada farklı kayaçların bulunduğu ve farklı seviyede aşınma göstermiş kaya tiplerinin bulunduğu yerlere kanyon deniliyor. Kanyon vadinin bir kısmında oluşabiliyor ancak daha büyük ve yaşlı yapılara vadi deniliyor.

gökçeler kanyonu

 

Gökçeler Kanyonu toplam 8 km uzunluğa sahip olağan üstü doğal güzellikler ile dolu bir yer. Hamzabey Çayı’nın zaman zaman irili ufaklı şelaleler yarattığı bu harika doğal yapı orta zorlukta bir trekkink parkuru sayılabilir.

Etrafınıza dikkat ile bakarsanız yirminin üzerinde mağara olduğunu gözlemleyebilirsiniz. İncirliin Mağarası’ndan başka Çatal Mağarası’da bölgede bilinen mağaralardan bir diğeri. Kanyon doğal hayatı içinde yarasa, yaban domuzu, kirpi, tavşan, çakal ve tilki gibi hayvanlar yaşamaktadır.

https://www.broajans.com/
https://www.broajans.com/