Bodrum’da Sarı Yaz, Kıştan Önce Son Kaçış

1
7707
bodrum-sarı-yaz

Bodrum’a ilk geldiğimde zaman zaman insanlardan duyuyordum, tam ne demek istediklerini anlamıyordum. Bodrumda sarı yaz çok güzeldir. Bir ay sonra başlar sarı yaz. Sarı yaz başlasa da şu sıcaklar bir bitse. Kendi kendime bu sarı yaz ne olaki bu kadar önemli dedim. Kimse benim gibi cahil kalmasın diye Bodurum’un bu büyük sırrını açıklıyorum.

bodrum-sarı-yaz
Değerli Arkadaşım Sercan Almaz fotoğrafı.

İlkokul hayat bilgisi dersinden bildiğimiz mevsimler Bodrum’da okullarda bile farklı öğretiliyor. İlkbahar, yaz, sarı yaz, Bodrum kışı. İlkbahar ve yaz herkesin malumu. Festivaller, deniz, kumsal, tekne turları, eğlence, tatil, kalabalık, trafik demek. Ancak tehvid-i tedrisat kanununu dahi zora sokan Bodrum’un sonbaharı ve kışı gerçekten çok farklı.

Bodrum’da yaz bitmez, sadece rengi değişir.

Eylül geldiğinde denizin mavisi daha bir derinleşir, gökyüzü solgun bir huzura bürünür, rüzgarın sesi biraz daha yumuşar. Güneş kavurmaz artık, teni okşar. İşte o vakitler Bodrum’un sarı yazıdır; ne yazın telaşı kalır ne de kışın yalnızlığı. Tam ortasında, insanın içine işleyen bir dinginlik bırakır.

Sokaklar daha sakindir, kaldırımlar sessiz. Akşamüstü yürüyüşlerinde sokak lambaları, yazdan kalan hafif bir serinliğe eşlik eder. Gün batımı, yazdan kalan turuncusunu yavaşça altın sarısına çevirir ve Bodrum’un denizine düşer. O anda, sahil kenarında oturmuş bir bardak çay içmek bile insana yeten bir mutluluğa dönüşür.

Sarı yaz, Bodrum’un sadece mevsimi değil, ruh halidir. Tatilin bitişine, şehrin dönüşüne, yazdan kalan anılara hafif bir vedadır. Deniz hâlâ sıcaktır, rüzgar hâlâ dosttur ama günler daha sakin, geceler daha serin ve düşler daha gerçektir.

Bodrum’un kalabalığından sıyrılıp, taş sokaklarında sessizce yürümek, sabahın ilk ışıklarında denizin durgun yüzüne dalıp hayallere dalmak, sarı yazın insana sunduğu en kıymetli anlardan biridir. Bu mevsimde Bodrum, ne baştan çıkarır ne de yorar. Sadece sever, sarmalar ve sessizce hatırlatır; hayat çok da aceleye gelmez.

Sarı yaz, Ege’nin zamana meydan okuyan sabrıdır. Ve Bodrum, bu mevsimde asıl yüzünü gösterir; abartısız, olduğu gibi, sakin ve derin.

Bodrum’da Kış Öncesi

Bodrum’da kışın ne yapılır ne edilir, nerelere gidilir, nerede yaşanır zaten daha önce şu linkte ki yazıda ayrıntıları ile yazmıştım. Merak edenler tekrar göz atabilir. Bence Bodrum’a yerleşmek isteyenler içinde rehber niteliğinde bir yazı olmuştu. İşte kış mevsimine girmeden önce ki bu Aralık ayının ilk haftasıdır yaşanan sonbahara Bodrum’da sarı yaz deniyor.

Nevin Garipağaoğlu

Peki neden Bodrum’lular bu ismi vermişler hemen açıklayayım. Gerçekten Eylül, Ekim, Kasım aylarında Bodrum’da güneş batarken sarı ile kırmızı arasında gökyüzünde harika bir renk cümbüşü oluşuyor. Yok yok bu başka yerde gördüklerinize benzemiyor. Aşağıda bir çok Bodrum’lunun kendi çektiği fotoğraflardan da görebilirsiniz. Tam anlamı ile güneş sanki batmak istemiyor geceye direniyor gibi tüm gücünü enerjisini Bodrum için harcıyor adete.

Bodrum’un keyfini sürmek için en güzel mevsim sonbahar. Hem sessiz sakin hem sıcak daha az hem deniz çarşaf gibi hem de sizi akşam üstü bekleyen gökyüzünde renk cümbüşü var.

sarı yaz
Değerli ziyaretçimiz Ahmet Baybaş’ın objektifinden.

Sakin bir tatil yapmak isteyenler için Bodrum’da sarı yaz zamanı tam size göre. Şu Bodrum Torba yazısını bir türlü yazamadım hep araya bir şeyler girdi söz hafta sonuna kadar yetiştireceğim. Şimdilik Bodrum’da trekking rotası yazısında ki Torba maceramla idare edin.  Bodrum’un hem girişi hem çıkışı Torba yazısı da kolay olmuyor söz iki üç güne hazır.

Değerli ziyaretçimiz Tijen Sümer’in objektifinden.
Semih Eren Objektifinden.

1 YORUM

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here